waar een goed gesprek nodig is

De core business van in gesprek is het in goede banen leiden van het gesprek. Werkconferentie, debat, dialoogsessie of congres: het succes ervan bestaat uit het stellen van een helder doel en het uitzetten van de route daarnaartoe. De gespreksleider speelt daarin een belangrijke rol, die al veel eerder begint dan het moment waarop de aankondiging al op papier staat.

De toegevoegde waarde van in gesprek zit hem in de informele en soms onorthodoxe aanpak van gesprekken leiden. Maar begint ook al bij het stellen van de waarom-vraag: wat gaat er fout als we deze bijeenkomst niet organiseren? Welke invulling past bij het gestelde doel? Deze manier van werken is doorgaans een verademing voor de deelnemers (kijk bijvoorbeeld maar bij de referenties).

Bijvoorbeeld:

  • De lastige bijeenkomst in de buurt waar bewoners de wethouder het vuur aan de schenen leggen.
  • De werkconferentie waar initiatiefgroepen van elkaar willen leren wat de do’s en de don’ts zijn binnen de lokale politiek.
  • De debattenreeks in de aanloop naar de verkiezingen waarvoor een gespreksleider nodig is die ook inhoudelijk van wanten weet.
  • De voorzichtige verkenning van elkaars wensen bij de coalitiebesprekingen na de verkiezingsdag.
  • De ontmoeting van ogenschijnlijk tegengestelde belangen waar een goede dialoog voor een doorbraak kan zorgen.

Wilt u zo’n gesprek organiseren en vraagt u zich af of in gesprek hier toegevoegde waarde kan leveren? Neem contact op met Ben Nitrauw.