Workshop creatief denken

Geplaatst op 28 mei 2015

Altijd al gecoacht willen worden door een zebra? Of door een leeuw? of en een vleermuis?

Sinds mei 2015 mag ik mij gecertificeerd Think like a Zebra-trainer noemen. Na een intensieve training kreeg ik een licentie waarmee ik deze unieke methode kan inzetten om het creatief denken en innoveren binnen en buiten het lokaal bestuur vooruit te helpen.think like a zebra

ben denkt als een zebra

Op de foto met de grondleggers van de methodiek: Sari Barrel en Bella Bleicher

Vanaf die tijd geef ik iedere maand wel een paar workshops waarin ik de deelnemers verleid creatiever te denken. Een paar voorbeelden die er uit sprongen: 

 • op het landelijk festival Democratic Challenge (motto: de lokale democratie kan wel wat creativiteit gebruiken)
 • aan de afdeling Financieel Beleid van een middelgrote gemeente
 • tijdens het Ynnovator’s Escape Festival in ‘De Lik’
 • als creatieve denksessie van de bootcamp-deelnemers van ‘Nieuwe infra voor de leefbare stad’
 • als onderdeel van meerdaagse trainingen van ondernemingsraden en medezeggenschapscommissies.

De methodiek van ‘Think like a zebra’ is bij uitstek heel goed in te zetten om de creativiteit van teams te vergroten.
Samen leer je dan hoe je aan nieuwe ideeën of oplossingen komt door gebruik te maken van de slimme denktips van de dierencoaches. Je ontdekt de favoriete creativiteitsstrategie van jezelf en je collega’s én vergroot zo de potentiële creativiteit van je team.

Gun jezelf en je medewerkers een mooie investering in je team, je fractie of je afdeling.

Meer weten of aanmelden? Download hier de leaflet
Stel je vraag of geef je wensen aan op het contactformulier.

Enthousiaste reacties van deelnemers aan een workshop Think like a Zebra:

 • “Wat een ontzettend leuke en goede manier om creativiteit aan te jagen! Dit gaat hele volksstammen helpen.” (Cornelis de Maijer, creatief meedenker en -doener)
 • “Een heerlijke proeverij! Leuke werkvorm, creatieve denk-ervaring opgedaan. Bedankt!” (Annerie Doornweerd, professional organizer)
 • Ik ga onze interne afdeling ‘Opleidingen’ gelijk vragen deze workshop op de agenda voor komend najaar te zetten.” (Anne de Feijter, programmamanager gemeente Amersfoort)
 • “Ik ben heel positief over deze workshop. TlaZ is een leuke en goede methodiek om in te zetten bij lastige vraagstukken, bijv. door de OR.” (Alice Oosterhoff, ambtelijk secretaris OR gemeente Utrecht)

 

Ambtenaar in de doe-democratie

Geplaatst op 29 januari 2015

… voor de ambtenaar die (graag) buiten het stadhuis komt en van buiten naar binnen wil werken…

verbinder

De overheid is bij ontwikkelingen in de lokale samenleving lang niet meer altijd als eerste aan zet. Burgerinitiatieven zorgen voor een nieuwe dynamiek, waarin de ambtenaar geen sturende, maar veel vaker een volgende rol heeft.
Hoe zorg je er dan voor dat je niet buiten spel komt te staan? En als je bij initiatieven betrokken wordt, dat je niet het risico loopt ‘de boel’ over te nemen?

Het sleutelwoord hiervoor is verbinding. De moderne ambtenaar weet gebruik te maken van bestaande netwerken, vindt het juiste moment en de juiste acties om kennis en kunde toe te voegen. Doet aan co-creatie dus. Stimuleert. Of faciliteert.
Maar dan moet je wel een goede neus ontwikkelen om te weten wat er gaande is, en wanneer je wát (niet) moet doen….

In deze 2-daagse training

 • krijg je een helder overzicht van de omslag in de verhouding tussen overheid en burgers
 • ontwikkel je beter zicht op je eigen favoriete stijl van werken als ambtenaar en weet je wat je sterke en nog te ontwikkelen competenties zijn
 • herken je wie de actieve burgers zijn, waar ze actief zijn en hoe je ermee kunt samenwerken
 • oefen je op basis van concrete vraagstukken uit je werk een nieuwe aanpak en daarmee nieuw professioneel gedrag.

Haal de ‘ambtenaar in de doe-democratie’ in huis.
Een in company training kost u slechts € 2.975,-

Meer weten of aanmelden? Download de leaflet of vul even het contactformulier in.

 

Proeverijen voor de fractie – korte workshops

Geplaatst op

Gemeenteraadsfracties willen best investeren in zichzelf, maar het moet niet teveel tijd kosten. De ‘proeverijen voor de fractie’ voorzien in die behoefte en komen tegemoet aan de beperking: het zijn kortdurende workshops aan de hand waarvan je je eigen ‘menu’ kunt samenstellen.

Elke workshop duurt anproeverijenderhalf uur; een proeverij bestaat uit minimaal twee workshops.

Een uitstekende manier om je als fractie weer eens op te scherpen. Om het geheugen op te frissen, nieuwe dingen op te snuiven of even te proeven aan onderwerpen waar-het-anders-niet-van-komt.

Er zijn diverse workshops mogelijk, op het gebied van:

 • het beter laten verlopen van je fractiebijeenkomsten
 • de bezinning van je politieke werk binnen een groter kader (gemeente en samenleving)
 • het verder ontwikkelen van een visie op (de toegevoegde waarde van) het raadswerk
 • het verbeteren van je vaardigheden als raadsleden.

Kijk voor meer informatie, voorbeelden en prijzen op de leaflet voor de menukaart van de proeverijen. En natuurlijk is het altijd mogelijk om ‘buiten de kaart om’ te bestellen!

Meer weten? Neem even contact op.

Vaardig debatteren

Geplaatst op

…. de moeilijkste overwinningen behaal je op jezelf….

debatIn de meeste gemeenten heeft de aloude vergaderopzet van de raad plaatsgemaakt voor nieuwe vormen, waarin de raadsleden elkaar, de burgers en het College op meer (inter)actieve wijze tegenkomen. Dit vraagt nieuwe vaardigheden van het raadslid, die naast de juiste inhoudelijke kennis nu ook over een gezonde portie lef, creativiteit en overtuigingskracht moet bezitten. En daar waren ze vaak niet op geselecteerd…

In gesprek geeft politieke fracties een debattraining op maat. In de vertrouwde omgeving van uw eigen fractie kunt u een dag oefenen in het goed neerzetten van uw politieke bijdrage, het soepel omgaan met interrupties en het ook zelf actief deelnemen aan een debat.

Tussen de bedrijven door leert u (alleen) de noodzakelijke dingen om uw verhaal goed op te bouwen, een argumentatieschema op te zetten en drogredeneringen te herkennen en te pareren.

De opzet is simpel:

  • uw fractie wordt een hele dag full swing in het debatteren getraind op locatie
  • de presentaties hebben betrekking op situaties uit uw eigen politieke context en worden door de raadsleden zelf thuis voorbereid
  • ter plaatse oefent u in de rollen van voorzitter, debaters en observant
  • de standaardprijs voor de training is € 1.750,- (BTW-vrij).

Meer weten? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak, of download de flyer.

Dichter bij het pluche – cursus lokale politiek

Geplaatst op

….de lokale democratie kan wel wat meer positieve aandacht gebruiken….

Veel inwoners van de gezetelsmeente hebben amper een idee van wat er zich allemaal in ‘hun’ gemeentehuis afspeelt. De tribunes van de raadzaal zijn meestal (schaars) gevuld met de usual suspects: een selecte groep van mensen die direct betrokken zijn of belang hebben bij de beraadslagingen en besluiten.

Reden genoeg om de deuren van het gemeentehuis eens wat verder open te zetten. Bijvoorbeeld met de cursus ‘Dichter bij het pluche’: een laagdrempelige maar energieke serie bijeenkomsten voor inwoners die het gemeentehuis wel eens van binnen willen zien.

Voelt u zich – als griffie of Presidium van de raad – verantwoordelijk voor een grotere betrokkenheid van burgers bij het gemeentebestuur? Klik dan hier voor meer informatie of neem contact met mij op.