De medezeggenschap mag wel wat creatiever…

Geplaatst op 5 november 2018

Kennis van de WOR of WMS en goede afspraken met je bestuurder zijn belangrijk. Maar ze zijn nog geen garantie voor goed functionerende medezeggenschap. Meestal is daarvoor nog wat meer creativiteit nodig.

mieren zijn sterkAls Ondernemings- of Medezeggenschapsraad moet je weten wanneer je je kaarten op tafel legt. En wanneer juist niet. Investeer daarom in creatief denken met de Think like a Zebra© methode.
voor meer informatie kijk op www.wijdenkencreatief.nl of download de leaflet.

 

Proeverijen voor de Ondernemingsraad

Geplaatst op 26 februari 2018

Als ondernemingsraad wil je graag je kennis & kunde op peil houden. Maar het valt niet altijd mee om samen de tijd vrij te maken voor een cursus of training.
Misschien aarzel je of een bepaalde methodiek of aanpak iets is voor jouw OR.
Of je wil eens een keer een ontspannen teamactiviteit combineren met een serieus inhoudelijk thema, zonder er direct diep op in te gaan.

imgresAllemaal mogelijke motieven om een keer een dag of dagdeel te vullen met Proeverijen voor de OR.
Korte workshops van zo’n anderhalf uur, en net als in het tapas restaurant zelf samen te stellen. Je kunt ze combineren tot een menu dat de ‘honger’ naar iets nieuws helemaal tegemoet komt.

Download hier de leaflet. En stel je vraag of geef je wensen aan op het contactformulier. We nemen graag de bestelling op!

De medezeggenschap in de rol van navigator

Geplaatst op 21 januari 2018

Als medezeggenschap fungeer je graag in de rol van adviseur van de bestuurder. En dan ook nog het liefst vooraan in het beleidsproces. Maar doe doe je dat eigenlijk?

Ondernemingsraad

De OR of MR acteert in het overleg vaak als ‘vragende partij’. Wil het naadje van de kous weten om vervolgens het goede advies te kunnen uitbrengen.
Het is echter de vraag of deze aanpak zo effectief is. In plaats van vragen kun je er ook voor kiezen veel sneller ‘er iets van te vinden’. Vragen stellen vergroot immers je afhankelijkheid? Door met je eigen mening te komen krijg je als medezeggenschapsorgaan vanzelf de informatie die je nog niet kent. En… bijstellen kan altijd nog.

Komt deze manier van werken je vreemd voor? De Navigator werkmethode is een beproefde aanpak met als doel de OR/MR effectiever te positioneren in het beleidsvormende proces.
De methode is met steun van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid ontwikkeld om het functioneren van de medezeggenschap te verbeteren.
Met de Navigator werkmethode zit je als OR/MR letterlijk naast de bestuurder. Met behulp van zelf opgestelde toetsingscriteria houd je voortdurend in de gaten of de ‘rally’ goed verloopt.
Zo kun je ook als je niet zelf aan de knoppen zit toch meesturen.

OndernemingsraadIn gesprek is opgeleid om als Navigator-trainer te mogen werken. En met succes: ondernemingsraden geven aan dat ze er productiever en pro-actiever door zijn gaan werken. En dat het werk van de OR of MR er een stuk leuker door is geworden.

Wil je meer weten? Download dan bijgaande informatie en/of neem even contact met mij op.

 

Oplossingsgericht vergaderen

Geplaatst op 4 april 2016

De Ondernemingsraad is nogal eens in vergadering. Overleg met de achterban, met zichzelf, de formele overlegvergadering met de bestuurder… Je zou vergaderen wel de core business van meetingde OR kunnen noemen.
Toch scoort ‘vergaderen’ steevast hoog op het lijstje van frustraties bij OR-leden. Het kost teveel tijd, is vaak niet effectief, wordt slecht voorbereid en is zelden leuk.

Na een praktische workshop Oplossingsgericht vergaderen behoort deze vorm van ‘vergaderverkalking’ snel tot het verleden. In drie uur tijd krijg je een effectieve vergadervorm aangereikt met als resultaat dat je

  • kunt werken met een agenda die past bij de afgesproken vergadertijd
  • goede afspraken hebt gemaakt over hoe je als OR effectief en efficiënt gaat vergaderen
  • weet hoe je samen tot overeenstemming komt over een advies- of instemmingsaanvraag van de bestuurder.

Die drie uur investering…. na hoeveel vergaderingen heb je die er al weer uit??

Nieuwsgierig? Download dan bijgaande informatie en/of neem even contact met mij op.